Захист авторських прав

Ідею для бізнесу як таку не можна залишити за собою. Ніхто не може заборонити людині відкрити цегельний завод або кав’ярню. Але відмінні характеристики: дизайн, назви, мелодії можна оформити як товарний знак, щоб інші компанії їх не використали.

Правовий захист товарного знака триває 10 років, продовжувати можна скільки завгодно раз. Поки ви продовжуєте роботу, інтелектуальна власність буде тільки вашої. Є одне «але»: товарний знак потрібен, щоб індивідуалізувати товари та послуги.

Все, що потрапляє під поняття «промисловий зразок», можна захистити як товарний знак, якщо це допоможе індивідуалізувати бізнес. Наприклад «Кока-Кола» реєструє таким чином форму пляшок і дизайни етикеток.

Як і навіщо реєструють авторські права

Дизайни, книги, пісні, програмне забезпечення та результати будь-якого іншого творчого, інтелектуального праці можна депонувати. Захист авторських прав – один із способів захисту інтелектуальної власності. Часто авторське право становить конкуренцію товарному знаку або патентуванню.

Розробники ПЗ і автори книг звертаються за депонуванням, щоб було зручніше складати договір з покупцями. У договорі можна прописати тільки номер свідоцтва про реєстрацію, а не концепцію твору цілком. Депонування авторських прав – обов’язкова умова при написанні наукових робіт або для отримання грантів на наукову діяльність.

Неочевидні переваги реєстрації авторських прав для бізнесу

У розробці практично чого завгодно для бізнесу і науки бере участь не одна людина. А право автора є невідчужуваними. Той, хто брав участь у створенні дизайну, у винаході або наукове відкриття, є автором. Значить, він може використовувати роботу, як йому завгодно. Поки не доведено протилежне.

Щоб помічник інженера не почав торгувати розробками компанії, крім патентування реєструють і авторські права. Людина так і буде залишатися автором того, що він зробив або придумав. Але концепція цілком – ваша. Згідно із законом саме компанія, а не учасник процесу є «укладачем збірки». Якщо отримати авторство на розробку в готовому вигляді, на збірку, – жоден з учасників процесу не зможе використовувати вашу ідею для свого збагачення.

А ще депонування – найшвидший спосіб захистити свою інтелектуальну власність. Компанія VDSVAULT може за кілька хвилин видати вам свідоцтво, яке підтверджує авторське право практично в усьому світі. Товарні знаки і патенти так не можуть.