Захист авторських прав

При слові “персонаж” багато хто думає, що це щось ґрунтовне, схоже на Чебурашку, Вінні Пуха, Міккі Мауса або як мінімум Машу і ведмедя, за якими стоять сильні бренди (такі, як Disney) або зареєстрований товарний знак. Але насправді, кожен автор може створити персонажа і заробити мільйони доларів, як це вийшло у Маргрит ван Бреворт (автора Ждуна).

Персонаж як об’єкт авторського права

Розберемося, чи може охоронятися авторським правом персонаж твору.

Отже, припустимо, що ви намалювали гусеницю.

Чи отримали ви персонажа?

Ні. Навіть високохудожня і ретельно опрацьована гусениця залишилася звичайною картинкою (теж охороняється авторським правом, але ось гусениць можна малювати будь-яких, а ждунів ні).

Що має статися, щоб вийшов “персонаж”?

По-перше, ви її намалювали, описали словами, зробили скульптуру (або якимось ще чином зробили в “об’єктивній формі”). Це означає, що інша людина може її побачити так само, як це зробили ви. Вже з цього моменту можна реєструватися в VDSVAULT, щоб захистити права на персонажа.

По-друге, персонаж повинен бути творчим.

Питання, на які ви при цьому відповідаєте: “чи достатньо персонаж пізнаваний, щоб охоронятися авторським правом окремо від твору? Чи притаманний герою творчий характер?”

Характер – це певна модель поведінки, яку статична картинка дати не може.

Припустимо, що ви берете ту ж гусеницю, і тепер вона курить кальян і запитує: “Хто ти?” Незалежно від того, читали або дивилися ви “Алісу в Країні чудес” і чи знаєте цього героя, ви згадаєте цього персонажа, тому що він “харизматичний”.

Творчий характер персонажа передбачається. Доводити його не потрібно. Він може бути оскаржений, але це в будь-якому випадку судова процедура. Тому досить відповісти на питання: “що робить картинку/опис харизматичним персонажем? “Відповідь:”це його поведінка”. Причому необов’язково описувати всі можливі ситуації.

Що в персонажі охороняється авторським правом?

Щоб це зрозуміти потрібно розібратися в тому, як працює авторське право на морквини. Є слово “морквина”, і кожен представляє свою (зазвичай помаранчеву, але також бувають білі, фіолетові, рожеві і жовті, різної величини, з бадиллям і без). Якщо потім запропонувати намалювати морквину, то вийде малюнок різного ступеня деталізації і зв’язку з реальністю, а креативні хлопці намалюють руки, ноги і сонцезахисні окуляри і отримають персонажа.

Авторське право не охороняє морквину як клас і не забороняє людям її малювати. Засноване на тому, що люди завжди повинні будуть малювати різні морквини. Тому не всі смугасті коти — Це кіт Матроскін.

Щодо авторського права не працює “схожість до ступеня змішання”, як для товарних знаків. Тому немає тесту “розрізнення”, який вказує “відсоток запозичень”, щоб дозволити або заборонити цей”відсоток”. І немає фокус-групи, яка порівнює смугастих котів і визначає, хто з них Матроскін. Тому захистити персонажа товарним знаком-правильна і розумна ідея (якраз щоб працювало схожість до ступеня змішання).

Не можна взяти, трохи змінити колір і розмір і отримати іншого персонажа. Авторознавча експертиза здатна побачити різницю і сказати, що персонаж похідний, а отже, авторські права порушені.

Проблеми охорони персонажів

Як правило, основна проблема в охороні персонажа полягає в тому, що у автора немає доказів того, що він — творець героя, тому що він ігнорує депонування і не збирає докази авторського права. Тому йому нема чого показати.

Поставимо себе на місце майданчика або оператора, до якого звертається хтось, хто називає себе автором і каже що його права порушили. Які б питання у вас виникли:

  • По-перше, як можна зрозуміти що він автор героя?
  • По-друге, як можна зрозуміти, що права порушили, особливо в тих випадках, коли це не так очевидно (наприклад, коли це схожа, але не ідентична фотографія або зображення).
  • Ну і по-третє, чим підтверджується авторське право? Тому що за статистикою Google (і після збору цієї статистики вони почали вимагати докази авторського права перед блокуванням контенту) більше 45% звернулися насправді були не авторами, а конкурентами.

Тому, якщо автор оформляє свої права, йому буде просто звернутися за захистом, тому що досить буде показати Свідоцтво. Якщо не оформляє, то буде потрібно еквілібристика у вигляді:

  • сканування договору;
  • листування;
  • пошуки журналів минулого століття;
  • розкриття на відео відправленого самому собі листа.

Чи захоче в це вдаватися майданчик або відправить до суду? Звичайно, відправить до суду.

Покарання за порушення авторського права

Порушник несе цивільно-правову відповідальність, тобто його можна зобов’язати:

  • виконати дію (припинити порушення);
  • виплатити компенсацію (добровільно або через суд);
  • віддати партію товару, випущеного з порушенням (припустимо іграшки).

По цій категорії спорів можуть працювати юристи і консультанти, вони володіють предметом, якщо працюють в цій сфері часто.

Що стосується адміністративної та кримінальної відповідальності, то вона настає при певному розмірі і вимагає професійної підготовки справи. Необхідно звернутися до адвокатів, які ведуть цю категорію справ. В іншому випадку можна залишитися і без грошей, і без компенсації.

Як VDSVAULT допоможе в захисті авторського права на персонажа?

На самому початку, коли у автора є тільки креативна ідея (наприклад, він придумав Малюнки для мультика, замалював приклади на папері або в графічному редакторі), авторське право вже з’явилося. Його можна оформити, що власне і робить VDSVAULT.

Автори звертаються до сервісу для того, щоб не переживати з приводу крадіжки прав на етапах:

  • Дизайн;
  • Роботи підрядників-художників, які перемальовують це все в цифровому форматі;
  • Роботи аніматорів, тому що героїв мультфільму потрібно ще анімувати. Цим, як правило, займається третя людина-аніматор;
  • Музичного супроводу, який додасть композитор;
  • Озвучення ролей акторами.

Тому важливо з самого початку визначити, хто автор персонажів і сценарію, а хто підрядники і наймані виконавці, які ніяких змін або творчих ідей не вносять, а отримують гроші за роботу.

Але це ще не все, тому що потім з’явиться студія, підрядники з іграшок, супутні товари. Все це швидше за все буде замовлятися в Китаї, тому ті, хто не прийшов в VDSVAULT на першому етапі, приходять на другому. Оскільки перед відправкою в Китай потрібно захистити свої права, щоб потім не отримати звинувачення в порушенні прав китайського підрядника, коли він буде товар експортувати і всім говорити, що це він придумав.

Крім того, в ліцензійній угоді (коли авторські права вже оформлені) можна визначити скільки іграшок має бути вироблено і як вони будуть оплачуватися, щоб не отримати 100500 іграшок замість 500 іграшок.