Захист авторських прав

Почнемо з авторського права, так як воно виникає на самому початку, як тільки написані вірші в текстовому редакторі або на папері. Причому права виникають не тільки на “готовий результат”, а й на фрагменти і начерки, тому навіть якщо написані кілька рядків — це вже є об’єктом авторського права. Як тільки ви написали вірш або його частина, авторське право виникло і ніяких формальностей для цього не потрібно.

То як зробити авторські права на вірші складнощів не викликає, виникає розумне питання: “виникнуть ці складнощі, коли поетові доведеться свої права підтверджувати?”. Це буде потрібно, коли ви бачите свої вірші під чужим ім’ям, без імені або на ресурсі, де ви їх не розміщували.

Крім того, люди, які вкладають гроші у вашу творчість (купують вірші для пісні або беруть на себе витрати з видання книги) дуже зацікавлені в тому, щоб їх зусилля не пішли прахом. Тому вони ставлять питання: “що підтверджує те, що ви автор?”. Робиться це не з шкідливості, а тому що претензії здатні вбити їх інвестиції. Тому почнемо з першого кроку-оформлення прав.

Хто може оформити права на вірші?

Це може бути не тільки автор, а й правовласник, юрист, видавець або редактор. Найголовніше, кого він вкаже в якості співавтора твору і який твір буде зареєстровано. Тому зупинимося на тому, хто може бути автором, а хто правовласником.

Перший – людина, яка створила вірші особистою творчою працею. Якщо вам “підкинули” креативну ідею або здійснили редактуру, то це не робить “помічників” авторами. Тому їх необов’язково вказувати авторів, якщо тільки ви цього не захочете самі. Але треба пам’ятати, що це може викликати проблеми. Інакше звідки стільки суперечок у світі шоу-бізнесу про розподіл пісень і авторських прав?

Правовласник – той, хто розпоряджається винятковим правом. Це може бути і сам автор, і інша людина або компанія. Головне, щоб у нього був договір, який підтверджує його “повноваження”, тому що за замовчуванням все належить автору. Правовласник також може проводити реєстрацію авторства і вказувати ім’я поета як автора.

Але спочатку варто висвітлити один момент. Те, що ви оформляєте права, не означає, що вам доведеться обов’язково ходити до суду. У 90% випадків цього не буде потрібно, тому що закон дає великі можливості щодо захисту і без суду. Крім того, навіть у тих 10% випадків, коли ви захочете судовий захист, вам можна до суду не ходити. Суд може розглянути справу віддалено, під час вашої відсутності. Тому не варто ставити знак між оформленням прав і судом.

Як отримати авторські права на вірші?

Тут все просто. Щоб закріпити права на вірші, потрібні вірші. Причому це може бути один вірш або збірник. Строгих правил з оформлення немає, крім вказівки автора вірша на примірнику твору (навіть якщо цей примірник електронний). Далі комплект документів залежить від обраного способу закріплення прав.

Депонування в VDSVAULT

На початку статті ми розповідали історію клієнта, яка не писала вірші 10 років через те, що її авторські права вкрали, а у неї не було доказів авторства, щоб покарати винуватця.

Сьогодні вона знову пише, тому що відкрила для себе сервіс VDSVAULT, за допомогою якого вона може в будь-який момент дня і ночі (адже натхнення не чекає робочих годин) захистити свої творіння перед відправкою в редакцію. Редакція отримує свідоцтво про депонування, і відразу ясно, хто автор.