Захист авторських прав

Запатентувати ідею – значить захистити її юридично. Зробити так, щоб ніхто без згоди не зміг отримувати вигоду від використання ваших винаходів і розробок. Патентування є лише одним з можливих варіантів захисту. Залежно від того, яка у вас ідея, реєструвати її доведеться по-різному: як патент, товарний знак або об’єкт авторського права. 

Чи не будь-яка ідея піддається захисту. Наприклад, ідеї типу «відкрити ресторан» або «робити нафту з повітря» реєстрації не підлягають. А якщо ви намалювали картину, розробили додаток для ресторанного бізнесу або винайшли пристрій, який правда робить нафту з повітря, за допомогою перерахованих способів отримати правовий захист можна.

Можна запатентувати ідею та отримувати гроші

Якщо потрібно захистити концепцію, отримують патент. Наприклад, ви придумали новий дизайн для кофти, нову модифікацію дверної ручки або створили ліки від раку. Сенс в тому, що інші люди зможуть випустити інший дизайн кофти, іншу дверну ручку, інші ліки. А саме таку ідею, як у вас, реалізувати не зможуть. Якщо хочете захистити фірмове зображення, назва компанії, джингл – отримуйте товарний знак.

Для оформлення кожного виду інтелектуальної власності є критерії, без дотримання яких отримати правовий захист неможливо.

Якщо ви написали книгу, розробили програмне забезпечення або зробили гарний знімок, за законом є автором цього твору. У авторів часто виникають ситуації, коли потрібно захистити свої твори юридично, щоб пропонувати ПО користувачам, а книги видавництвам без побоювання бути обдуреними.

Авторське право є невідчужуваним і по закону реєстрації не вимагає. Воно з’являється в момент створення твору і залишається з вами назавжди. Передати авторство іншій людині неможливо.

Захистити автора допомагає депонування. Для цього не обов’язково відкривати юрособу або ФОП, як при патентуванні. Ви передаєте екземпляр свого твору на зберігання в спеціальну організацію, наприклад, в VDSVAULT. Це буде доказом, що на зазначену дату ви вже мали твір. Раніше вас ніхто не зможе підтвердити авторство, а значить, автор – ви.

Що потрібно, щоб запатентувати ідею?

Патент отримують, щоб захистити сенс розробки. Після патентування ніхто без згоди власника не зможе користуватися саме цією концепцією для отримання саме цього результату. Наприклад, якщо ви оформили дизайн джинсів як промисловий зразок, інші модельєри не перестануть шити джинси. Але саме такі продавати не зможуть.

Якщо ви винайшли нову концепцію автомобільного двигуна, інші виробники продовжать випускати двигуни. Але якщо автоконцерни захочуть використовувати саме ваш двигун, заплатять, скільки скажете. А через 10-25 років, коли термін правового захисту скінчиться, платити перестануть.

Щоб зареєструвати вашу ідею, вона повинна володіти трьома властивостями:

  • новизна. До патентування ідея ніде не повинна бути опублікована;
  • застосування. Ідея повинна реально працювати. Вам доведеться довести, що діючи за вашою схемою, використовуючи саме ці алгоритми, формули, вийде передбачуваний результат;
  • винахідливість. Неможливо сказати, що ви придумали те, що і так є. Ідеї, які явно виходять з уже існуючих. Щоб отримати патент, розробка повинна мати винахідницьку цінність.

Звичайно, що ідея, яку ви хочете оформити, не повинна порушувати закон. Поки правовий захист діє, ви можете користуватися своїм винаходом, як хочете: випускати одноосібно або продати концепцію іншим компаніям. Після закінчення терміну правового захисту використовувати вашу ідею зможе хто завгодно.

Якщо хочете отримати правову охорону свого твору в інших країнах, у кожній потрібно проходити реєстрацію заново. Поки не існує способу, як запатентувати ідею в світі. Є організації, які допомагають отримати патент відразу в декількох країнах, але немає жодної, яка видає всесвітні патенти.