Захист авторських прав

Згідно із законом, виключне право належить тому, хто організував створення твору, тому що відео – це складний об’єкт авторського права, який складається з великої кількості простих. 

До його складу входять:

  • Зображення.
  • Гра акторів (навіть якщо це один спікер). Якщо ви берете інтерв’ю, то це теж вважається виконанням.
  • Сама зйомка. Навіть якщо вона проходить в студії, потрібне підписання угоди з оператором, тому що права на запис повинні належати вам.

Після того, як з’явився запис, його можна викладати на майданчиках, платформах з навчальними курсами або просто направляти доступ за посиланням. Саме в цей момент (коли запис виходить в ефір) права стають уразливими.

Навіщо реєструвати авторські права на відеоматеріал?

Публікація на майданчику (в тих випадках, коли вона відкрита) є доказом авторства, але всередині майданчика. Неможливо заблокувати відео на YouTube через посилання на GETCOURSE, тому що площадки різні. Для YouTube GETCOURSE м’яко кажучи, нічого не означає. Крім того, рідко хто розміщується під своїм ПІБ, тому і виникають проблеми з авторськими правами. Публікація хороша рівно стільки, скільки вона існує, але в разі блокування облікового запису через бана або припинення платної підписки іноді злітає все і автор залишається без доказів своїх прав.

Власне для цього і потрібна реєстрація авторського права на відео. Так у автора з’являється підтвердження для будь-якого майданчика – перша за часом запис відео (бо її ще не публікували), а значить і докази того, що права на відеоматеріал належать автору.

Кожен майданчик при публікації присвоює цифровий слід, власне по ньому і можливе виявлення плагіату всередині майданчика автоматично. Все інше вимагає роботи оператора. Але цифровий слід працює тільки всередині одного майданчика і не працює на інших, а також не завжди збігається, якщо відео нарізали або перемішали з відеофрагментами з інших джерел.

Порушення авторських прав на відеоматеріал

Відео можна цитувати, тому допустимо зняти огляд і показати там кілька секунд вашого матеріалу з посиланням на ресурс. В цьому випадку авторське право не порушується. Зрозуміло, відео не можна використовувати цілком і не можна щоб ролик повністю складався з “цитат”. Тому у всіх інших випадках, коли порушення права дійсно є, автор може самостійно написати претензію про порушення його авторських прав на відео або просто повідомити про порушення. Відео буде заблоковано в рамках обслуговування сервісом VDSVAULT.  

Крім того, важливо подивитися умови розміщення на майданчику перед тим, як розміщувати. У ряді випадків при розміщенні користувач дає згоду на цитування, використання і перепост, тому використання також буде правомірним. Іноді видалення вихідного відео не допомагає вирішити задачу. Проблема виникає, коли ви опублікували курс безкоштовно, а потім хочете продавати його на платній платформі. Тому до публікації потрібно зрозуміти правила.

Часто буває і так, що люди, які відвідали курс, починають потім розповідати матеріал на своєму каналі, часто навіть без посилання на джерело, використовуючи при цьому матеріали курсу. Пояснюють вони це тим, що оскільки розповідають самі, то ніби й порушення ніякого немає. Вони ж не викладають відео в інтернет. Але використання матеріалів, які створювалися при виготовленні відеокурсу також неприпустимо, тому не можна використовувати презентацію, інфографіку чи матеріал з уроку. Саме з цієї причини творці курсів захищають не тільки відеоряд, але і графічний контент.

Крім того, захист графічного контенту – це єдине що дозволяє заблокувати відеоматеріали, записані і викладені відразу після стрімінга. Іноді пірати роблять це на пару днів швидше автора, якому потрібно привести в порядок і відредагувати відео, щоб воно пристойно виглядало.