Захист авторських прав

Все здається супер просто:

  1. Підписуєш угоду про нерозголошення;
  2. Кажеш або пишеш в листі “це моя таємниця”;

Готово! Все працює, а за порушення секрету загрожує величезний штраф.

У житті все інакше. Ноу-хау – це режим роботи з інформацією, а договір – це тільки доступ до цієї інформації. Не всі на світі можна захистити цим режимом. У даній статті розберемося, як оформити ноу-хау і захистити свої секрети виробництва.

Ноу-хау або секрет виробництва – це відомості будь-якого характеру (виробничі, технічні, економічні, організаційні та інші) про результати інтелектуальної діяльності в науково-технічній сфері і про способи здійснення професійної діяльності, що мають дійсну або потенційну комерційну цінність внаслідок невідомості їх третім особам, якщо до таких відомостей у третіх осіб немає вільного доступу на законній підставі та власник таких відомостей приймає розумні заходи для дотримання їх конфіденційності.

З довгого визначення слідують чіткі відмінні риси:

  • Це інформація;
  • Інформація дає перевагу;
  • Інформація не є публічною (можна знайти у відкритому доступі);
  • Власник інформації її захищає, тобто вживає заходів, щоб вона не стала доступною.

Удавана простота оманлива. Тому коли секрет виробництва застосовують без розбору, виникають великі проблеми.

Реєстрація ноу-хау в VDSVAULT

Сервіс VDSVAULT – єдина система, яка дозволяє депонувати архіви, захищені паролем. Саме тому він підходить для реєстрації прав на ноу-хау.

Як зареєструвати ноу-хау в сервісі:

  • правовласник формує архів;
  • потім захищає архів паролем;
  • депонує архів в VDSVAULT і отримує свідоцтво про реєстрацію ноу-хау;
  • підписує угоду про нерозголошення, в якому вказує посилання на об’єкт, і отримує від контрагента розписку про отримання пароля від архіву.

Контрагент проходить по посиланню і може завантажити архів і відкрити за допомогою пароля. Так у правовласника залишаться докази доступу контрагента до інформації, що є необхідною для захисту прав.