Захист авторських прав

У цій статті ми поговоримо про те, навіщо захищати гру, яку ви придумали, а також висвітлимо питання: “Що робити, якщо з настільної гри виходила комп’ютерна? Що охороняється авторським правом в грі? Що робити, якщо побачив свою гру на вітрині, а ти її не продавав? “

Навіщо захищати настільну гру?

Одного разу до сервісу звернулася художниця (вірніше її мама), яка придумала настільну гру і вже передала її до видавництва, щоб там оцінили макет. У мами виникло питання за договором з видавництвом, і вона вирішила захистити права дочки, звернувшись до нас. Місяцем пізніше вона побачила гру в інтернет-магазині іншого видавництва. Все закінчилося добре (для неї), тому що вона звернулася в VDSVAULT заздалегідь, і права були захищені.

Але якби вона тоді не прийняла це рішення, то що б вона робила і як би вона доводила своє авторство? У суді, з чернетками робіт і автороведческой експертизою? Доводила б афільованість видавництв по базі спарк? Або стала писати гіркий пост в інстаграмі про те, як не поважають авторські права? 

А в адже у видавництві працюють непогані художники, здатні намалювати таку настільну гру. Тому експертиза була б справжнім викликом. Власне за цим права на гру і захищають. На етапі створення ще неясно, чи буде вона популярна і скільки грошей принесе. Але вже ясно, хто автор. Тому потрібно оформити авторські права, щоб потім спокійно спілкуватися з підрядниками, видавництвами, порушниками і судом.

Як запатентувати настільну гру і чи потрібно це робити?

Чи можна запатентувати гру? Так, можна, але в більшості випадків в цьому немає ніякої необхідності. Патентувати гру не потрібно, якщо тільки ви не придумали унікальний спосіб гри, як трирівневі шахи, який володіє новизною. Він може за допомогою великих зусиль патентних повірених отримати захист патентом. Але в 99,99% інших випадків авторського права вистачить, щоб захистити креативну ідею, сценарій, персонажів, дизайн, фігурки, макет ігрового поля і сам сценарій (правила) гри. Чому так багато, а не тільки дизайн? Тому що інакше не вийде захистити гру, коли вона стане комп’ютерної та якщо перемалюють персонажів (придумають інших персонажів і світ).

Як захистити гру від копіювання?

Гра – це складний об’єкт права, який складається з простих об’єктів, зазначених вище. Тому, щоб захистити гру від копіювання, потрібно оформити права на елементи. Тоді автор буде готовий до будь-якого варіанту розвитку подій і зможе не тільки довести свої права інвесторам і майданчику, а й блокувати порушників, які хочуть на ньому заробити.

Як VDSVAULT допоможе в захисті авторських прав на ігри?

Авторське право виникає вже на етапі, коли у автора є сценарій або ігрове поле. У цій відправної точки вже можна оформити авторські права в VDSVAULT.

Автори звертаються в VDSVAULT для того, щоб захистити гри від крадіжки на етапі дизайну і перемальовування в цифровому форматі. Важливо на старті визначити, хто автор, а хто підрядники та наймані виконавці, які ніяких змін або творчих ідей не вносять, а просто отримують гроші за свою роботу.

На етапі виробництва з’являться підрядники, а саме виробництво настільних ігор найчастіше здійснюється в Китаї. На цьому етапі автори часто звертаються в IREG, так як виникають складнощі з китайськими підрядниками. Перед відправкою в Китай потрібно захистити права, щоб потім не отримати звинувачення в порушенні прав китайського підрядника на етапі експорту товару. Часто трапляється, що китайські підрядники видають чужу роботу за свою.

У ліцензійній угоді (коли авторські права вже оформлені) можна визначити, скільки примірників настільних ігор має бути здійснене і яким чином вони будуть оплачуватися. Інакше можна отримати 100500 коробок замість 500, за які доведеться платити.

Для вирішення всіх цих завдань вам ідеально підійде VDSVAULT.