Захист авторських прав

Навіщо потрібні авторські права на фотографії, якщо:

  • Кожна фотографія має “властивості”, через які можна подивитися коли створений файл;
  • Маркетплейси щосили працюють над алгоритмами, які самі розпізнають порушення при розміщенні фотографій;
  • Фотографія легко купується на стоках.

Про ці та багатьох інших цікавих (для фотографів, моделей і покупців фото) питаннях читайте в даній статті.

Які фото захищаються авторським правом?

Під охороною знаходяться далеко не всі фото. Фотограф не може зняти картину і друкувати на майках її фотографію, якщо у нього немає дозволу художника. Не підлягатимуть охороні фотографії будівель, які не можна фотографувати або людей, які не давали згоди на зйомку. Не можна відфотографувати книгу і викладати її знімки в Інтернеті, як “фотографії”. Іншими словами, правовий захист отримують ті фотографії, які виконані без порушення.

У зв’язку з цим виникають питання: “Як перевірити, чи не порушує фотографія чужі права?”, “Чи є організація, яка стежить за тим, що права фотографа не порушуються?”і” чи перевіряє ця організація знімки перед оформленням прав на них?”. Такої організації немає, тому що авторське право виникає в момент створення твору автором в об’єктивній формі на будь-який твір, незалежно від якості, творчого вкладу і змісту. Тому фотографи беруть релізи у моделей і власників речей, власників будівель і при проведенні зйомки в метро. Тут діє одне правило-щоб не порушувати закон, фотограф повинен брати дозвіл у людей, які явно присутні в кадрі. Це стосується і власників речей, які також розташовуються в кадрі.

Кому належать права?

Право на фотографію складається з двох частин:

  • особисте немайнове право (право називатися автором);
  • виключне право (право розпоряджатися фотографією так, як хочеться).

У тих випадках, коли модель є значущим об’єктом в кадрі, то потрібна згода моделі. Але навіть при відсутності згоди моделі, вона не може пред’являти права на фото, а може тільки заборонити використання.

Також не виникає право у стиліста і гримера, які зробили лук і мейк. Однак, вони точно також (як і модель) дають згоду фотографу на використання впізнаваного стилю або авторських луків і мейків для фотозйомки.

І навіть у тих випадках, коли фотограф робить репортажну зйомку і фотографує людей в потоці, фотографії все одно належать фотографу. У цьому випадку згода моделей не потрібна, тому що вони не є ключовими об’єктами в кадрі.

Як запатентувати фото?

Патент на фотографію отримати не можна, тому що фотографія охороняється авторським правом, а потрібним документом для закріплення цього виду права є свідоцтво про депонування.

Порушення прав на фото в Інтернеті

Саме свідоцтво про депонування дозволяє припинити порушення авторських прав фото в Інтернеті, заблокувати піратські фотографії або припинити їх використання на тих сайтах, розміщення на яких ви не планували (наприклад, коли фотографія використовується в рекламі, на банерах або навіть розміщена на чужому сайті).

Як довести авторське право на фотографію без депонування?

У випадках, коли свідоцтва немає, шлях буде набагато складніше:

  • Потрібно взяти посилання на джерело;
  • Переконатися,що в джерелі ви вказані правильно (як в профілі тієї соц. мережі звідки подається скарга);
  • Вказати дату публікації (не всі ресурси її ставлять з метою більшої кількості продажів);
  • Зробити скріншот властивостей фотографії та Додатки документів на фотоапарат з цим номером.

Як захистити фото авторським правом в VDSVAULT і чим буде корисний сервіс?

Частіше за інших в VDSVAULT звертаються замовники фото, щоб грамотно отримати авторські права від фотографів, оскільки досить підключити сервіс підписки, щоб:

  • Розв’язувати питання зі зберіганням файлів;
  • Не платити за зберігання двічі (за рахунок підключення хмарного сховища);
  • Отримати свідоцтво про депонування для блокування порушень. 

Тому що у фотографа є презумпція авторства (він може сказати, що права його), а у замовника її немає. Замовник не може посилатися на те, що він автор. У тих випадках, коли є договір з фотографом, можна використовувати його, але рідко коли він є і зовсім рідко в ньому наведені конкретні фотографії, тому сам договір не інформативний для адміністратора, який робить блокування.