Захист авторських прав

Щоб захистити логотипи від копіювання, потрібно чітко розібратися, що ви захищаєте. Це може бути зображення (дизайн), слово або словосполучення з картинкою (або без неї). Якщо ви хочете захистити картинку, то допоможе реєстрація авторського права в VDSVAULT, якщо слово або словосполучення — то необхідна реєстрація товарного знака. Якщо ж це зображення виробу або предмета дизайну, то можна також отримати патент на промисловий зразок.

Реєстрація авторських прав на логотип за допомогою депонування

Підійде в тих випадках, коли логотип — це зображення або картинка, персонаж, стилізоване обличчя представника бренду, а також шрифтове поєднання букв (тобто цінність представляє саме зображення букв, а не той сенс, який вони несуть).

Такий спосіб забезпечує захист в 179 країнах світу (а це майже все, за винятком Іраку і віддалених островів). Захист працює все життя автора і 70 років після його смерті, щодо будь-яких товарів і послуг, які реалізуються під логотипом, а також пакування. Це означає, що конкурент не зможе використовувати ваше лого на сайті, упаковці, наносити його на продукцію і брендувати вітрини. Якщо ж він це зробить, то ви зможете стягнути компенсацію за порушення авторських прав.

Не все можна зареєструвати як товарний знак

В якості товарного знака можна зареєструвати не будь-які слова і лого. Існує ряд правил, встановлених патентним відомством, яким потрібно відповідати:

  • Не можна реєструвати товарний знак, який містить товарні категорії типу” цукерки”,” сир”,” мило ” та ін.існують об’єктивні причини — всім іншим виробникам не можна буде так називати свій товар.
  • Не можна використовувати нецензурну лексику, навіть якщо вона відноситься до фольклору. Наприклад, “йошкін кіт” або символьні поєднання і зображення, які можуть бути пов’язані з нецензурною лексикою.
  • Не можна використовувати імена та прізвища популярних людей.
  • Не можна реєструвати схожі на інші товарні знаки.

Товарний знак – це засіб індивідуалізації комерційних учасників ринку. Тому зараз, щоб отримати, використовувати або успадкувати товарний знак фізичній особі, потрібно бути індивідуальним підприємцем.

Що робити, якщо логотип вкрали?

Функціонал VDSVAULT дозволяє поділитися посиланням з Особистого кабінету, при цьому доступ до твору буде тільки у того, у кого є посилання. Посилання можна скасувати, після того, як необхідність доступу пропала.

Однак для цілей надання відомостей до редакції, наукового звіту та звіту про виконання навчального плану підійде свідоцтво про депонування в електронному вигляді у форматі pdf, яке можна завантажити з Особистого кабінету в будь-який час. Свідоцтво скачується в готовому для використання вигляді і не вимагає введення спеціальних ключів або сканування QR коду.

Перш ніж звернутися до судового захисту, потрібно підготуватися і отримати юридичну консультацію з питання розрахунку компенсації і порядку пред’явлення доказів. Підтримка нашого сервісу із задоволенням проконсультує вас з будь-якого питання.