Захист авторських прав

Навіть якщо ви зібрали сайт на конструкторі типу Тільди, його елементи все одно охороняються авторським правом, тому важливо розуміти, що на сайті можна захистити. Як правило, сайт містить дизайн, логотип, фірмовий стиль, іконки, дизайн екранів, текст, картинки і фотографії (зображення), а також може містити аудіо і відеоматеріали, а також інфографіку, анімацію і ефекти і програмний код (виконувані команди).

Все це – об’єкти авторського права, а ось форми, іконки і шрифти, що надаються конструктором – це інтелектуальна власність Правовласника конструктора сайтів. Вони можуть ліцензуватися вам, поки ви використовуєте конструктор і в ряді випадків Правовласник дозволяє їх завантажувати на свій хостинг. Це важливо знати заздалегідь, тому що від цього залежить обсяг переробок сайту, які доведеться зробити після того, як Ви вирішите припинити оплату ліцензії.

У тих випадках, коли ви купуєте шаблони або фреймворки — це також інтелектуальна власність, яка не належить вам, а доступна за Ліцензією, тому необхідно відразу з’ясувати умови. Це може бути важливо, тому що якщо ви взяли макет або шаблон на умовах простої ліцензії, то не зможете заборонити використання цього ж макета іншим покупцям, тому з охоронюваних елементів сайту залишиться тільки текст, ваші авторські зображення і контент.

Зі стоковими фотографіями теж не все очевидно. Вони поширюються на умовах ліцензії, тому потрібно спочатку з’ясувати Чи можете ви використовувати їх чи ні і особливо, якщо це фотографії із зображенням людей. Існують фотостоки, які дають безкоштовну ліцензію для використання в платних комерційних продуктах, типу pixabay, з усіма іншими фотостоками потрібно уважно читати умови ліцензування картинок. Те, що ви можете її Завантажити без водяних знаків, зовсім не означає, що ви можете використовувати її на сайті.

Що на сайті можна використовувати без згоди автора?

Без згоди автора на сайті можна використовувати те, що знаходиться в суспільному надбанні, контент, що розповсюджується на умовах відкритої ліцензії, посилання на джерела із зазначенням джерела, а також логотипи і товарні знаки ваших клієнтів. Важливо відзначити, що в деяких країнах (Німеччина, Франція) використання логотипів і товарних знаків клієнтів, з якими немає підтверджених договорів, є порушенням закону Про конкуренцію, тому на сайті потрібно розміщувати логотипи тільки своїх клієнтів і партнерів.

Кому належить виключне право?

Створення сайту – ця робота, що залучає масу людей, кожен з яких є автором того, що він створив. Саме тому потрібно укласти договір з кожним або один договір з усіма, щоб отримати права на сайт. Особливо це важливо в тих випадках, коли ви замовляєте або купуєте сайт у юридичної особи, тому що не ясно, як співробітники або підрядники передали йому права. У тих випадках, коли ви не впевнені, ви можете включити в договір запевнення про обставини, що права належать тому, хто передає і заздалегідь встановлений збиток в разі, якщо хтось із авторів приходить вимагати компенсацію.

Важливо відзначити, що сама по собі розробка не означає Отримання виключного права в повному обсязі. За договором замовлення замовник отримує права тільки в обсязі, необхідному для використання, тому потрібно написати в договорі, що виключне право в повному обсязі переходить в момент оплати.

Це стає дуже важливим, коли ви замовили логотип, а потім вирішили зареєструвати його як товарний знак. Реєстрація може бути оскаржена, якщо ви не отримали виключне право на логотип.

Чи можна зберегти у себе права на сайт, якщо ви продаєте Ліди?

Сайт є інтелектуальною власністю, тому якщо ви погодили із замовником роботу з лідогенерації, то саме сайт і посадочні сторінки є вашим робочим інструментом, а правильний договір не дасть замовнику перевірити на Вас гіпотези і створити аналогічний сайт. Зазвичай договір на створення сайту відразу передбачає відчуження прав на сайт, тому якщо ви хочете вести роботи по лідогенераціі слід записати, що на час дії договору замовнику надається виняткова ліцензія на використання Сайту, а після закінчення дії Договору Замовник отримує виключне право або може викупити його за окремою ціною.