Захист авторських прав

Кожен науковий співробітник стикається з проблемами депонування робіт, оскільки не завжди ясно чи потрібна для цього згода колективу авторів, хто є правовласником (співробітник або організація), які докази представляти в Комісію з етики і як правильно підготувати матеріал до публікації – в цій статті експерти VDSVAULT зібрали найбільш поширені запитання наукового співтовариства, яке користується VDSVAULT для того, щоб отримати докази авторства депонованих наукових робіт, в тому числі для міжнародних публікацій.

Чим депонування відрізняється від публікації?

Не будь-яку наукову роботу можна публікувати. Зокрема, якщо дослідження містить елементи патентної формули, то публікувати його не можна, тому що це буде вважатися розкриттям патенту і може спричинити за собою відмову в його видачі.

При депонуванні такого не відбувається, тому що депонування наукових робіт — не те саме, що їх публікація. Публікація — це розміщення матеріалу у відкритому доступі, де будь-яка особа може ознайомитися з ним. Виступ на засіданні вченої ради або обговорення в закритій групі не буде вважатися публікацією, тому що коло людей обмежений, але публікація в журналі або на сайті стає доступною невизначеному колу осіб, навіть якщо доступ до ресурсу вимагає реєстрації.

Що таке депонування рукопису?

На відміну від публікації, депонування — це процедура оформлення доказів того, що депоновані рукописи були підготовлені в певний час, в певній формі і певним авторським колективом, без публікації відомостей. Це означає, що депонування відмінно підходить для наукових робіт тому що дозволяє оформити права і відзвітувати щодо виконання навчально-методичного плану без розкриття відомостей, які в майбутньому можуть скласти патентну формулу.

Хто має право займатися захистом авторської роботи?

Наукову роботу може захистити будь-який з авторів саме тому, що депонування не те ж, що публікація. Тому будь-який з авторів може виступати в інтересах авторського колективу. Для депонування робіт авторського колективу не потрібно згоди всіх авторів, як допустимо для публікації в наукових журналах. Досить вказати імена всіх авторів і правильно визначити правовласника.

Хто має право депонувати навчальний посібник?

На відміну від рукопису, Навчальний посібник може входити в навчальний план, навантаження, ефективний план або службове завдання, це означає, що авторами буде творчий колектив, а Правовласником — наукова організація. Саме з цієї причини авторський колектив не може прийняти самостійного рішення про видання навчального керівництва, особливо якщо воно випускається під грифом Університету або наукової організації, а також якщо воно використовує їх товарний знак. Такі дії будуть порушенням виключного права організації у всіх випадках, крім прямого дозволу організації своїм авторам на використання логотипу і товарного знака.

Чи можна депонувати в електронному вигляді?

Існує думка, що депонування паперового примірника краще депонування наукової роботи в електронному вигляді, тому що паперовий примірник зберігається безпосередньо у автора і в разі, якщо електронна система дасть збій, у автора завжди виявиться екземпляр, що підтверджує його права.

Це не позбавлено сенсу, однак ризик втратити паперовий екземпляр у автора, який готує 5 робіт на рік набагато вище, ніж у системи, якщо ще врахувати, що на підставі паперового примірника неможливо встановити дату створення твору вже через рік після того, як він був видрукований і підписаний.

Тому є підстави вважати, що вибираючи між датою, записаною на примірнику та свідоцтвом, підписаним посиленим кваліфікованим електронним підписом із зазначенням часу по довіреному серверу еталонного часу, суд прийме сторону електронного.