Захист авторських прав

Один з цікавих способів як використовувати інтелектуальну власність і права на неї на повну котушку-створити онлайн-журнал.

Журнал-це поєднання безлічі об’єктів прав: контент, дизайн, фотографії, інтерв’ю, реклама. Виходячи з цього, варто задуматися про реєстрацію авторських прав, а також про обов’язкове укладення договорів з підрядниками, партнерами та працівниками.

Інтелектуальна власність задоволена тендітна річ, якщо не мати доказів авторства. Якщо хтось захоче привласнити собі чужі лаври, то він їх отримає, якщо вчасно не подбати про докази авторства. Одним з таких доказів є реєстрація авторських прав (депонування) в VDSVAULT, яке фіксує час, дату і файл, який ви завантажили систему для отримання свідоцтва про депонування як підтвердження авторства.

Для чого воно потрібне:

1. Коли ви починаєте вести онлайн-журнал і писати статті, то це загрожує тим, що менш успішні люди або навпаки великі компанії можуть використовувати вашу інтелектуальну власність як базу для контенту або повністю плагіатити без вказівки автора і джерела.

В даному випадку свідоцтво про депонування зіграє роль доказу, коли будете подавати скаргу модераторам на випадок порушення авторських прав. Обов’язково в скарзі вказуйте скріншоти, посилання на яких видно факт порушення. Це відноситься не тільки до посилань плагіаторів, але і з вашим оригінальним текстом.

2. При використанні авторського дизайну інтерфейсу, який ви замовили у UX-дизайнера

Навіщо тут потрібне свідоцтво? Потім, щоб отримати виняткові права на використання дизайну і мати можливість за допомогою нього отримувати прибуток.

Крім свідоцтва про депонування необхідно укладати договори з підрядниками і партнерами. Вибір виду договору залежить від того, який обсяг прав ви хочете отримати або віддати.

Наприклад, з копірайтером, дизайнером та іншими підрядниками варто укласти договір на відчуження виняткових прав і обов’язково вказати те, що автор дає згоду на використання інтелектуальної власності не від свого імені і на можливість зміни вмісту. Це потрібно, тому що право на ім’я та право на недоторканність є базовими для автора, і їх порушення може призвести до заборони на використання творчості або виплати компенсації авторам.

Для партнерів або для рекламників підійде договір ліцензування, який передає частину виняткових прав від автора іншій стороні, щоб вони могли використовувати ваш контент, фотографії, дизайн, або ви могли все це робити. Для чого? Це потрібно, щоб убезпечити себе від плагіату, плюс такий договір буде гарантією, що партнер не залишить все найкраще з вашої інтелектуальної власності собі і не буде просувати її як свій товар.

З працівниками варто укладати договір як з підрядниками – на передачу виняткових прав, тільки тут варто прописати, що винагорода за використання їх інтелектуальної власності входить в розмір заробітної плати, інакше вам доведеться доплачувати за кожен об’єкт авторського права. Уявіть скільки так може отримати копірайтер, який пише для вас статті.

Договір-базис, на якому будується довіра, гарантії виконання умови, отримання винагороди, співпраці. За допомогою свідоцтва про депонування і правильного договору Ви зможете уникнути плагіату, недобросовісних підрядників або партнерів і продовжувати нести корисний контент в маси.