Захист авторських прав

Які права є у музиканта-автора і що таке авторські права на музику? Музичні твори складаються з тексту, мелодії, виконання голосом (всі разом — це фонограма). Твір захищається авторським правом відразу після створення як в цілому, так і окремо. При цьому необов’язково публікувати пісню в Інтернеті.

Як отримати авторські права на пісню?

Авторське право виникає в момент створення будь-якого твору, в тому числі на музику, тексти та інші складові. При цьому авторство виникає у кожного творця складеного елемента окремо (Музика, текст). Паралельно з ними виникає виключне право на твір, і з ним розбиратися набагато складніше. Якщо автор написав слова пісні і мелодію, то він — правовласник всієї пісні. 

Якщо ж працюють 2 автори, то кожен з них має право володіння творчим продуктом (об’єктом), який він створив: поет — віршами, композитор — музикою. Прибуток автори отримуватимуть в рівних частках. Володіння авторськими правами на твір залежить від того, як композитор і поет домовляться між собою. Якщо поет передає свої права на вірші композитору (творцеві музики), прописавши це в договорі, то він перестане бути їх володарем, хоча і залишиться автором. Володарем авторських прав на пісню може стати і замовник: продюсерська компанія або студія звукозапису, де записувалася музика і голос.

Як оформити авторські права на пісню за допомогою нотаріуса?

В нотаріальну контору автору слід надати нотні записи і слова свого твору. У пакет документів для завірення нотаріуса слід внести також і результати проміжної роботи: чернетки, в яких можна переглянути всі етапи появи вашого творчого продукту. Вони підтвердять, що автором кінцевого результату є ви. Нотаріус завірить документи і поставить дату звернення до нього.

Поштове відправлення

Багато авторів творів помилково вважають, що забезпечити захист авторських прав на пісню в суді можна за допомогою рекомендованого листа, відправленого автором самому собі поштою. Згідно з їх думкою, в нього потрібно покласти роздруковані елементи музичного твору (ноти, тексти, диск з аудіо файлом). Прийшов рекомендований лист видруковувати не потрібно. Штамп на конверті з датою буде доказом в суді, що автор-творець даних матеріалів.

Як зареєструвати авторські права на пісню за допомогою депонування?

У користувачів часто виникає питання: “Як зробити авторські права на пісню?”. Обмовимося, що авторське право на пісню не роблять, воно виникає за замовчуванням. Але його завірення-документарне підтвердження-можливо за допомогою перерахованих способів. Останній і найзручніший з них-депонування авторських прав. Система сховищ надійно сховає об’єкт автора від сторонніх очей і дасть можливість дістати його в будь-який зручний для нього час. Сертифікат про реєстрацію авторських прав доведе, що матеріали належать тільки автору пісні або правовласнику.